SLOVA PŘEDSEDY,TRENÉRA a TROCHA HISTORIE

21.07.2011 15:27

 

SLOVO PŘEDSEDY

Pět minut od postupu,

tak by se dala zhodnotit letošní sezona pro náš mužský fotbal v Palkovicích. Aniž by si to v tuto chvíli - 5 minut před koncem utkání v Řepištích někdo uvědomoval, to byl čas, který znamenal velký úspěch pro současnou partu hráčů kolem trenéra Martina Blahuty.  Bohužel, překvapivě pro nás se nestalo to, s čím jsme v závěru soutěže počítali. Že si totiž Baška, Lučina a Dobratice vzájemně poberou body. Samozřejmě, že naše umístění na 2. místě OP je krásné, ale vzhledem k vývoji tabulky po celou sezonu je obrovská škoda, že jsme v letošním roce, kdy slavíme 80 let od založení oddílu kopané v Palkovicích ten postup nedotáhli do konce.

 No ale postupně popořádku. Když vzpomenu dobu přesně před rokem, tak jsme byli právě před zněnou trenéra. O tom tady panovaly různé názory a jsem rád, že Martin Blahuta, který už v Palkovicích v předcházejících letech trénoval dokázal, proč tady přišel. Před sezénou jsem pro něj měl několik úkolů. Především přitáhnout k fotbalu naše bývalé dorostence (velice těžký úkol), stabilizovat kádr tak, abychom nejezdili k jednotlivým utkáním s minimálním počtem hráčů a umístit se někde uprostřed tabulky. První utkání, která jsme vyhráli brali všichni jako náhodu a čekali co bude dál. Jenže světe div se, my jsme na podzim neprohráli ani jednou. Ze současného pohledu ale škoda jen toho většího počtu remíz. Trvalo dlouho, než jsme si sami uvědomili, včetně fanoušků, že můžeme nakonec bojovat o cíle nejvyšší. To co některým trvalo celý podzim, tomu trenér věřil od prvního kola. A pro tu svoji povahu, zápal pro fotbal, jistou náklonnost k Palkovicím tady v Palkovicích je. Jsem moc rád, že k tomuto rozhodnutí tehdy došlo.

 

Po zimní přípravě, která byla po dlouhých letech na dobré úrovni, jsem očekával, že se nám musí postup podařit. Chce to však využít všech dostupných i nedostupných prostředků, nesmí přijít zranění, nesmí přijít vyloučení, většina hráčů musí hrát v dobré formě. A tady, hlavně v těch posledních dvou bodech jsme asi zaváhali. Nevidím chybu v trenérovi, jak on pořád tvrdí, nevidím chybu v tom, že díky jeho webu a článkům v novinách jsme byli "více na očích než ostatní". Nevím jestli jsme měli málo nebo hodně štěstí. Co vše bylo ve hře a jaké drobnosti rozhodovaly stačí vzpomenout  - vlatní gol Bašky u nás, utkání Lučiny v Dobraticích atd.

 

Chyby jsme asi udělali všichni včetně nás bafuňářů, ale myslím si, že hlavní podíl je vždy v  přístupu  hráčů. Jak jsem říkal na začátku, bylo by to super dotáhnout takto rozjetou sezonu do postupového konce, zvl. při těch našich oslavách. Taková šance se zase nemusí dlouho podařit. No ale co, nemá cenu nad tím teď dlouze meditovat. Já si totiž na druhé straně umím představit  i spoustu jiných problémů spojených s hraním B třídy. Jak bychom s těma našima kabinama existovali v "B" třídě, kdo by vše zajišťoval někde v Ostravě a spoustu dalších jiných problémů které nikdo nevidí a o které se nikdo nestará. Jak už bylo taky řečeno, když spadly Kozlovice a Nebory,  takže se i v okrese bude hrát plno zajímavých utkání. Jediné co mě mrzí je to, že se nepřihlásily Janovice B, protože tím pádem se vrací zpět do okresu Bukovec. A to je vzhledem k vzdálenosti a kvalitě jejich hříště problém pro většinu celků

 

Po ukončené sezóně dal trenér "hlavu na špalek" jak sliboval, ale jsem rád, že jsme se opět domluvili a bude v Palkovicích pokračovat i dalším ročníku 2011/2012. Věřím, že se nám podaří i v této sezóně navázat na dobré výsledky posledních sezón a po 3. místu  v ročníku  2009/2010 a 2. místu v ročníku  2010/2011 je na řadě už jenom to 1. místo.

 

Josef Bílek – předseda TJ SOKOL PALKOVICE

 

Trocha historie TJ Sokol Palkovice 1931 - 2011

Palkovice – Sobotní odpoledne bude pro malebnou vísku z předhůří Beskyd velkým svátkem. Vždyť do Palkovic zavítá slavný Kubina Team. Palkovice, které mají přes tři tisíce obyvatel, slaví totiž 80 let od založení zdejšího fotbalového klubu (SK Olešná Palkovice). Už samotný pohled do historie palkovické kopané přináší spoustu zajímavých informací.

Píše se jaro roku 1931 a několik kluků z Palkovic přišlo s nápadem založit zde svůj fotbalový oddíl. Začínající fotbalisty inspirovaly především kluby vzniklé v nedalekém Místku a Frýdku. Kopaná tehdy nebyla vůbec podporována existujícími tělovýchovnými spolky, jakými byl Sokol, Orel či DTJ. Na školách byla navíc úplně zakázána. I proto vznikl v červnu 1931 na sokolském cvičišti Bařina tým SK Olešná Palkovice, jako samostatný fotbalový sportovní klub. Jeho předsedou se stal Alois Morys. Začátky ovšem nebyly vůbec jednoduché. První zápasy palkovický tým vysoko prohrál. S Frýdlantem 0:11 a následně s Frenštátem 0:6. Prvního vítězství se SK Olešná dočkal až v duelu na Ostravici, který vyhrál 2:1 díky gólům Aloise Moryse. V roce 1941 se klub SK Olešná přejmenoval na SK Palkovice a poprvé se objevil v registrované soutěži (II. třída krajské soutěže). Na konci padesátých let se přikročilo k budování hlavní tribuny pro 250 diváků a šaten. Tribuna byla dokončena na jaře 1961. V roce 1978 byla slavnostně otevřena tělocvična, která je v samé blízkosti palkovického hřiště.

 

TJ SOKOL PALKOVICE 2001 – 2011

2001/02     OP       1. Čeladná             51

                               9. Palkovice         36

2002/03      OP      1. Nýdek                54

                               12.Palkovice         26

2003/04       OP      1. Vendryně          56

                               12.Palkovice        28

2004/05       OP      1.  Hrádek              60

                               13.Palkovice         23 SESTUP DO OS !

2005/06       OS      1.  Palkovice         68 POSTUP DO OP !

2006/07       OP      1. Hnojník            55

                               8. Palkovice         28

2007/08       OP      1. Janovice           70

                               9. Palkovice         32

2008/09       OP      1. Staříč 55

                               5. Palkovice          39

2009/10       OP      1. F-M „B“            71

                               3. Palkovice         50   

2010/11        OP     1. Dobratice         61

                               2. Palkovice         58 - 20x za sebou bez porážky !!

Ze statistik kronikáře Zdeňka Špačka   

                                           SLOVA TRENÉRA

 

 

V roce 2006 jsme slavili 75. výročí založení klubu postupem do OP, letos u příležitosti 80. výročí nám chyběl jen kousíček k postupu do 1.B. třídy. Přestože druhé místo je nejlepším umístěním za posledních 10 let a Palkovice letos žily fotbalem (návštěvy i 400 diváků) je pro mě druhé místo obrovským zklamáním. První porážku sezóny 2010/11 jsme utrpěli až ve 21. kole na Lučině a naše série bez porážky (20 utkání) bude v tak kvalitní soutěži jako je OP FM jen těžko překonatelná. Postup jsme ztratili v Řepištích a právě Řepiště přivítáme 20.8. v 17:00 v prvním kole nového ročníku 2011/12 a já věřím, že opět budeme bojovat o přední příčky. Tým Palkovic skončil v předešlé sezóně třetí, letos druhý a tak o nic jiného než o první „flek“ nemůžeme bojovat, ale bude to hodně těžké, sestoupily Kozlovice, Nebory, silné budou i ostatní celky, ale už od 5.7. kluci pracují poctivě v přípravě, věřím, že tým nikdo neopustí (zvlášť dvojice J.Merta a M.Poledník by ještě minimálně rok měla být příkladem pro mladé), naopak dnes už bývalí dorostenci Andrle, Skurka, Vyvial rozšířili kádr a snad i vyjdou 2 až 3 přestupy a budeme zase silní jako v letošní sezóně. Ať najde v sezóně 2011/12 cestu na palkovický stadiónek co nejvíce fanoušků a společně zažijeme radost z fotbalu, jako doufám dnes při utkání s Kubina Teamem. Je třeba poděkovat předsedovi oddílu Pepovi Bílkovi za to, že si dnes můžeme proti teamu Pavla Kubiny zahrát a smekám klobouk za jeho obětavou práci pro palkovický klub – Pepo díky!

Martin Blahuta https://martinblahuta8.webnode.cz/

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode