HORKÉ KŘESLO - BOHUSLAV LEGIERSKÝ - lektor fotbalových pravidel

25.11.2011 16:25

HORKÉ KŘESLO - BOHUSLAV LEGIERSKÝ

 

 Můžete frýdecko - místecké veřéjnosti popsat Vaší rozhodcovskou kariéru ?

 S rozhodcovskou dráhou jsem začal v Karviné v roce 1981. Od roku 1991 jsem byl zařazen mezi prvoligové rozhodčí tehdejšího Československa. Od roku 1994 do roku 1998 jsem působil rovněž jako mezinárodní asistent FIFA.

 

  Který zápas ve Vaší rozhodcovské kariéře byl nejtěžší ?

Z mého pohledu nejtěžším utkáním v rozhodcovské kariéře bylo prvoligové utkání mezi Trnavou a Spartou Praha.

 

 Řídil jste i mezinárodní zápasy, na který nejraději vzpomínáte ?

Žádné mezinárodní utkání jako hlavní rozhodčí jsem neřídil, ale byl jsem často obsazován jako asistent rozhodčího. Velmi rád vzpomínám na kvalifikační utkání FIFA o postup na mistrovství světa mezi Lotyšskem a Skotskem a dále Moldávii a Bulharskem.

  

V loňském ročníku jste řídil několik utkání OP F-M, proč právě ve Frýdku - Místku, když bydlíte v Karviné ?

Odpověď je velmi prostá. S tímto okresem jsou spojeny mé fotbalové začátky, pocházím z Karpentné, kde jsem 23 let bydlel. Dráhu rozhodčího jsem sice započal v Karviné, avšak mé další funkcionářské směrování ovlivnila spolupráce s p.Skotnicou a Nogolem, nyní s p.Dudou a Malinovským.

 

Asi nejvypjatější utkání bylo Palkovice : Lučina, rozdal jste 3 ČK. Četl jste komentář k tomuto utkání ze strany trenéra Lučiny p. Wiecka a pokud ano neuvažoval jste o nějaké stížnosti na jeho osobu ?

Komentář jsem samozřejmě četl a musel jsem se nad jeho obsahem pouze pousmát. Důvodem je skutečnost,  že pana Wiecka znám jako rozhodčího, jako redaktora BLESKU a později i trenéra. Někteří trenéři zcela zapomínají, že fotbal je nádherná hra, ve které by mělo platit pravidlo, že vyhraje lepší družstvo. Rozhodčí je tady hlavně od toho, aby chránil zdraví hráčů! Toto utkání bylo dosti vyostřené a v žádném případě nešlo jen o nedbalé či bezohledné zákroky, nýbrž šlo o zákroky s použitím nepřiměřené síly. O stížnosti jsem v žádném případě neuvažoval. Rozhodčí má být připraven i na skutečnost, že bude  kritizován.

  

S Vaší dlouholetou rozhodcovskou kariérou jste se loučil ( myslíme , že předčasně pozn. autora ) v okresním přeboru F-M, o jaké utkání se jednalo a nebude Vám ta " píšťalka "chybět ?

Ano, svou rozhodcovskou kariéru jsem ukončil derby utkání mezi Pískem a Návsí a to za účasti předsedy OFS pana Zdeňka Dudy. Jsem toho názoru, že rozhodčí by si měl uvědomit, kdy nastal čas ukončit aktivní fotbalovou dráhu. Znám rozhodčí, u nichž je fotbal nepostradatelnou součástí života, ale to jsou výjimky. Píšťalka mi snad chybět nebude, občas jsem pozván na nějaký turnaj nebo přátelské utkání. V žádném případě se však nevrátím k mistrovským utkáním. Mým nynějším cílem je předávat zkušenosti mladým rozhodčím tak, aby po každém utkání měli dobrý pocit nejenom oni, ale rovněž i diváci!

 

Obraťme list s otázkama a přejděme na Vaší současnou činnost - lektor fotbalových pravidel. Co všechno v současné době děláte ?

Do září 2011 jsem pracoval v komisi rozhodčích Českomoravského fotbalového svazu a později ve Fotbalové Asociaci ČR. V současné době jsem delegátem svazu na Moravě.

  

Proč budete 6.12. v 18:00 přednášet právě v Palkovicích ?

Neznalost Pravidel fotbalu je jádrem kritiky směrem k rozhodčím. Proto jsem měl například v letošním roce před zahájením soutěží výklad pravidel fotbalu pro hráče Baníku Ostrava, Opava, Karviná a Třinec, v Karviné jsem tento výklad udělal i pro tzv. "vlajkonoše". Po následných reakcích člověk hned zjistí jejich ne příliš dobrou základní znalost. Velice se mi líbí projekt pana Blahuty Martina, zaměřený na výklad pravidel nejen pro hráče, ale hlavně pro funkcionáře a veřejnost. Z tohoto důvodu mně velice potěšilo jeho pozvání do Palkovic, kde rád přijedu.

   

Co by jste změnil ve fotbalových pravidlech, v čem rozhodčí nejčastěji chybují, jste pro využití videa ve sporných situacích ?

Rozhodčí pořád nejčastěji chybují při ofsajdech a hraní rukou, proto bude můj výklad v Palkovicích zaměřen na tyto situace, kde je detailně vysvětlím a názorně ukážu na platně. Jednoznačně jsem zastáncem využití videa při sporných situacích. FIFA však jde jiným směrem a to formou jeho zákazu.

  

Typická otázka všech fotbalových " odborníků " z tribuny, z restaurací atd. kolik berou fotbaloví rozhodčí od OS až po 1. ligu ?

 Veškeré odměny rozhodčích, včetně jednotlivých kategorii jsou zveřejněný v SOUBORU PŘEDPISŮ  Fotbalové Asociace ČR, které mají k dispozici kluby. Pro veřejnost uvedu, že hlavní rozhodčí 1.ligy má 17 000,- Kč, 2.ligy 7 500,- ČFL, MDFL 2 000,- Divize 1 000,- Krajský přebor 700,- I.A 500,- I.B 400,- okresní přebor 300,- Okresní soutěže 250,-. 

 

Trošku lehčí otázka na závěr, nějaká perlička z ligové scény, oblíbený hráč, oblíbený trenér,funkcionář a naopak.

 

V Karviné při prvoligovem utkání rozhodčí Pavlin Jirků v přerušené hře přiběhl za brankovou čáru a udělil ŽK psovi...

Pro mě byl nejinteligentnějším hráčem a největším gentlemanem Pepík Chovanec. Trenérem Jaromír Šilhavý. Žádnou neoblíbenou osobu nemám.

  

 Děkuji za rozhovor https://martinblahuta8.webnode.cz/

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode