MILAN DUHAN - SPORTOVNÍ ŘEDITEL A TRENÉR MFK F-M

13.07.2012 06:41

 

Rozhovor se sportovním ředitelem Milanem Duhanem
 Na začátku nové sezony jsme si krátce popovídali s trenérem našich A mužů a také sportovním ředitelem MFK Frýdek-Místek, Milanem Duhanem.
 
Jak se s odstupem času díváte na minulou sezonu?
Tak mě hlavně těší několik aspektů, že jsme na jaře předváděli ve dvou posledních třetinách velice dobrý fotbal. Také mě potěšil fakt, že jsme nastříleli ze všech týmů nejvíce branek, což v momentě, kdy jsem tu přicházel a naopak na odchodu byl nejlepší střelec družstva Kerbr, jsme si pokládali otázku, jak tohle vše nahradíme. Myslím si, že ta druhá polovina soutěže nám vyšla, kluci udělali obrovský kus práce. Tím bych chtěl pogratulovat HFK Olomouc k postupu do druhé ligy, jelikož uhráli o ten jeden bod více než my.
 
Během letní pauzy došlo k nějakým změnám v realizačním týmu. Můžete je prozradit?
Máme takovou vizi, aby jeden z asistentů byl hlavním trenérem juniorky. Aby ta návaznost, dryl nad hráči a styl vedení družstva, byl stejný, jako v třetiligovém áčku. Proto se k juniorce posunul Karel Orel, vedoucím družstva bude nově Zdeněk Duda. No, a jelikož jsme pak potřebovali realizační tým rozšířit člověkem, který se chce učit a pro fotbal je zapálený, oslovili jsme Martina Blahutu. A ten tím zapáleným člověkem skutečně je.
 
Jaké jsou vlastně změny v hráčském kádru?
O tom, že Radim Grussmann je na testech ve střížkovské Bohemce, Hynek Prokeš v Opavě a Matěj Biolek v HFK Olomouc, již asi všichni víte. Pak už s námi není Oldřich Kostorek, který se vrátil zpátky do Příbrami a netrénují s námi ani Maroš Schustrík (ten je na testech v Bánské Bystrici) a brankář Martin Lužný (zanechal činnosti). Pokud výše zmiňovaní hráči na testech uspějí, bude to samozřejmě pro nás velké oslabení. Hlavně po stránce rozpadu naší koncepce, jelikož ty mechanismy, které na jaře fungovaly, bude nějaký čas trvat, až se noví hráči do všeho adaptují. Za odchozí hráče by pak měli přijít fotbalisté, kteří jsou u nás momentálně na testech. O konkrétních jménech je ale prozatím předčasné hovořit. Samozřejmě ale, jak budou některé jména již konkrétní, budeme naše fanoušky o všem informovat.
 
Jak je pro vás důležité, že se podařilo udržet zkušeného stopera Wozniaka?
Je jasné, že to je hráč, který je nadstandardní. Jako takového jej také i bereme. Víme, že nahraditelný je každý, ale někdo hůř a někdo zase líp. Wozyho bychom však nahrazovali hůře. Jsme rádi, že se s naší filozofií ztotožnil, a přejeme si, aby tady ještě minimálně ty dvě sezony odkopal. Já věřím, že je to pro něj těžké…má svou vlastní práci, navíc stíhat všechno v jeho letech už není jednoduché. Tím, že zůstal, mají velkou šanci i ti mladí kolem něj. Od něj se mohou nejen v zápasech, ale i na trénincích co učit. V kabině i na hřišti je Radim velkým přínosem.  
 
V našem klubu působíte rovněž jako sportovní ředitel. Co říkáte některým předčasným odchodům našich mládežníků do okolních celků?
Ti lidi, co tady ten fotbal dělají (myšleno hráči, rodiče), by měli věřit tomu, že i takový kluk v MFK FM, se dokáže při dobrém vedení připravit tak, aby jednou hrál ligový fotbal. Tím ale nemusí v mládežnickém věku odsud odcházet pryč. Spočítejte mi na prstech jedné ruky, kolik je případů, kdy odsud odešel mládežník a nakonec se dokázal prosadit v ligovém týmu? Pak se tihle hráči vracejí zpět jako odložení fotbalisté. Rodiče by měli také přistupovat k tomu, že toho svého kluka dávají v mladém věku někde na internát…proč by měl dojíždět někde do Olomouce, když mají tady stejné podmínky. Ti kluci na to nejsou připraveni ani mentálně. Oni by spíš měli svými výkony v zápasech převzít více zodpovědnosti, táhnout ten svůj tým svým výkonem. Pro tu jeho herní činnost je to lepší, bude mít více míčů, bude více na očích. Jen jde o to, aby všichni pochopili tu svou roli v manšaftu. Teď mluvím například i o hráčích, kteří mají zájem odejít z naší U19tky. Mezi těmi kluky se tu vytvořila velká parta, která jde za svým cílem. My tu zkrátka ale musíme mít takové hráče, kteří budou mít k našemu klubu naprosto vřelý vztah a budou ztotožněni s naší filozofií.
 
Narazil jste na náš nejstarší dorost. Je velkým problémem, že klukům ten postup do nejvyšší soutěže letos nevyšel?
Tak je to pro nás samozřejmě špatné, jelikož celostátní liga je určitě kvalitnější soutěží, než ta druhá. Kluci by měli každý týden srovnání s tím nejlepším, co v naší republice je. Když hrajete proti nejlepším, tak se také i tím nejlepším můžete stát. Jinak to nejde. Po téhle stránce to pro náš klub ztrátou je. Když se ale zpětně ohlédneme za těmi dvěmi barážovými zápasy….když srovnáte Pardubice a nás….jestli jsme skutečně na ten postup měli. To si ale musí odpovědět naši trenéři, pro které má být zájem připravit hráče tak, abychom v dorostu měli fotbalisty, kteří jsou potencionálními adepty pro mužský fotbal. Podle toho je pak také vést a trénovat.
 
Ještě odskočíme k nadcházející sezoně. Podle losu vás čeká těžký úvod, kdy z prvních čtyř utkání hrajete hned třikrát na hřištích našich soupeřů…
Já na tohle mám jasný názor. A to, že stejně budete hrát třicet kol doma a venku. Takže jestli začnete třikrát venku, nebo naopak zase na jaře budete hrát třikrát doma…tohle neřešíme.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode