ROZHOVOR S MARTINEM BLAHUTOU Z DISKUZNÍCH OTÁZEK

18.11.2020 10:08

ROZHOVOR S TRENÉREM MARTINEM BLAHUTOU NA OTÁZKY Z DISKUZE

Ahoj Martine,
Mám na tebe pár otázek. ( LIPIŃOK)
1) Jak bys hodnotil dosavadní nedohranou sezónu jako trenér?
Tento rok 2020 je bohužel poznamenaný covidem, jaro se nehrálo vůbec a na podzim jen devětkrát. Covidovou pauzu jsme vyplnili zápasy ...., ale už tehdy byl zájem o fotbal malý. V letní přípravě jsme vytvořili celkem dobrý kádr, i zájem se trochu zvedl, ale už na první zápas do Vendryně jsme odjeli s torzem týmu, dostali osmičku .... a i potom jsme lepili sestavu, jak se dalo. Doma se nám nedařilo vůbec, získali jsme jenom bod za remízu s Nýdkem a dvě venkovní výhry ( H.Suchá a Mosty ....) to moc nezlepšily.Takže podzim v FKS musím hodnotit jako velice špatný. Doufám, že se na jaře začne a my se zvedneme jak výsledkově, tak herně, ale hlavně ať máme všichni z fotbalu radost, o to jde na této úrovni především!
2) Kde by tvoje mužstvo potřebovalo nejvíc posílit?
Nám by stačilo kdyby se všichni hráči co jsou zraněni, a nebo co ztratili chuť do fotbalu vrátili k tréninkům a zápasům. Papírově čítá náš kádr přes dvacet hráčů, ale prakticky se můžu spolehnout na polovinu, ale i z té poctivé půlky kádru sem tam někdo vypadne (zranění, dovolená, oslavy) a máme problém. Potřeboval bych do sestavy jednoho zkušeného hráče, kdo viděl v akci .... na Stovkách Radima Wozniaka v našem dresu, ví, o čem mluvím. Kluci vedle takového hráče vyrostli během jednoho zápasu. Musím takového hráče někde získat.
3) Kdo je tvůj aspirant na vítěze 1.B třidy, a kdo naopak na sestup?
Podle kádru, to budou asi Řepiště, ale na podzim jsme s nimi nehráli, takže nemůžu porovnat třeba se Záblatím, kteří se asi o postup taky porvou, to samé platí o Věřňovicích. Sestup se doufám vyhne nám, Nýdek bude hrát na jaře doma a tak při pohledu na tabulku .... to zatím vypadá na Mosty.
4) Je hráč z okolních družstev, kterého bys chtěl přetáhnout?
Tak určitě :), ale je s tím vždy problém. Třeba půlroční změny by pro každého hráče byly impulsem k další kariéře, ale jak já bráním třeba Lukáši Kaulincovi, tak brání ostatní trenéři svým oporám. A přetáhnout v přestupovém okně někoho bez souhlasu klubu je špatně, zvlášť u mládežníků. Viz. Hukvaldy a pan předseda Petr Giergiel.
5) Jaký máš názor na "polské" týmy? Jestli by OP nebylo lepší rozdělit?
Já jsem byl vždy proti rozdělení. Týmy jak se říká, z polské strany tomu dávají soutěživost, nehledě na to, že je třeba si vážit každého týmu, co bude vůbec hrát. Když si vzpomenu že před 15 lety hrálo v OS 14 týmů .... a v OP taky 14, tak současných 12 a 8 je varujících a z toho jsou ještě dva zbytečné týmy MFK. A ještě jedna perlička, před desíti roky byl OP snad nejsledovanější soutěží.  O postup tehdy hrály 4 týmy, ( Palkovice, Dobratice, Baška, Lučina), na zápasy chodilo i 400 lidí. V novinách ( frýdeckomístecko) byla stránka věnována OP ...., díky R.Schedlingovi to četly stovky lidí, dnes se o OP ani  moc neví i díky tomu rozdělení na třinecko a frýdecko v loňském ročníku. K popularizaci okresního fotbalu přispěla i Robinova TIP LIGA, tipovaly se i zápasy OS a hlavně okresních týmů, teď už je to bez sledovanosti. Všechno dobré co bylo, se zrušilo. Dodnes nechápu proč R.Schedling už není v Deníku, asi to chtěl dělat jinak než vrchnost. Já osobně jezdím rád do Bukovce i do Mostů, dělal jsem před třemi roky Detektiva pro Deník .... a zrovna na „polské“ straně dělají ten fotbal s láskou. A třeba Staříči v postupové sezóně se na Jablunkovsku velice dařilo, vyhráli jsme v Bukovci, Písku, Hrádku, Neborech a teď B třídě i v Mostech J. Jediný tým co moc nemusím je Písek, ale zase tam mají super fanoušky a hřiště v Návsí, je taky za zenitem. Naopak hřiště v Bukovci má své kouzlo. Je to samozřejmě jen můj názor, vím, že většina je pro rozdělení, já opakuju já určitě NE!
6) Je nějaký rozhodčí, kterého nemůžeš vystát?
Je, i proto jsem v roce 2016 udělal na webu anketu ...., po které jsem i díky ní, kvůli někomu .... nesměl 7X na lavičku ( 4 +3 VE DVOU STÁNÍCH U DK )dostal jsem pokutu 2 x po pětset Kč. Je to už dávno, raději se k tomu nebudu vracet.
7) Co si myslíš o situaci v okolních klubech např. Chlebovice? Nemyslíš, že každou chvíli zaniknou?
Většina klubů z okolí nemá už dorost, sehnat hráče bude čím dál větší problém, v Chlebovicích si podle toho co vím, jen dělají chuť na pivo, bohužel to tak i vypadá. Za podzim mají 3 body, jak dlouho je to bude bavit, netuším. Už dávno skončila generace, kteří měli zápal pro fotbal, bude jen hůř.

Taky bych měl dotaz ( FANDA)
1) Mělo by se změnit vedení KFS nebo OFS? Nejen vedení, ale i všechny komise, myslíte si, že tito lidé fotbal kazí, bohužel i vědomě? Nebo, naopak i znáte někoho kdo je srdcař a nenechá se uplatit.
To je otázka spíše na nějaké funkcionáře, ale pokusím se odpovědět. Jsem přesvědčen, že na KFS jsou velké osobnosti fotbalu ( Karel Kula a Vladimír Janoško), kteří to dělají velice dobře a nemají problém pomoct radou a řešit jakýkoliv problém, a to vím z vlastní zkušenosti. Komise na kraji to nedokážu posoudit, jen o komisi rozhodčích a panu Ozaniakovi se povídá ledacos. V okrese FM taky předseda pan Duda se snaží řešit co se dá a zvlášť v našem okrese to asi není jednoduché, ovšem komise rozhodčích a STK ve FM, částečně ztratila mou důvěru před posledním kolem OP ročníku 2018/19, ale to je taky na dlouho a taky se k tomu nechci vracet. A disciplinárka J kde jsem byl častým hostem, bez komentáře. Srdcařů ubývá, a lidi co by chtěli, pracovat ve fotbalových komisích přibývat nebude. A ti co by chtěli, zase asi nejsou vítáni.

KOMISE NA KRAJI .... NA OKRESE ....

2) Jste známý tím, že zápasy  proživáte, i práci rozhodčích, zaujal vás nějaký rozhodčí dobrým výkonem?
Ano prožívám, ale už trochu míň i vzhledem ke zdraví, operace srdce mi trochu otevřela oči. Určitě jsou v krajských soutěžích lepší rozhodčí než v okrese, v poslední době mě asi nejvíce zaujal rozhodčí Godfrýd, mladý kluk co pískal utkání Věřňovice : Staříč. A zklamání a troufnu si říct i záměr uškodit předvedl rozhodčí Revaj, co se dá nepísknout .... ( Staříč : Nýdek) a neudělit ČK .... (Záblatí : Staříč) se jen tak nevidí. A komise rozhodčích na kraji asi taky rozděluje rozhodčí podle potřeby klubů, to že rozhodčí Revaj byl na podzim z devíti utkání 4x na utkání Nýdku, asi nebude náhoda. Ale jak se říká bez rozhodčích by to nešlo a rozhodčí je pánem na hřišti a každý z nás dělá chyby.

JAKÝ BYL COVIDOVÝ ROK 2020 V FKS ....



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode