SLOVO BOHUSLAVA LEGIERSKÉHO

10.12.2016 20:33

BOHUSLAV LEGIERSKÝ - ŠKOLITEL MLADÝCH ROZHODČÍCH

ROZHOVOR Z ROKU 2011 ....

Vážení sportovní kolegové,
do mých rukou se dostala neoficiální anketa o „NEJLEPŠÍHO a NEJHORŠÍHO ROZHODČÍHO OFS Frýdek-Místek“, kterou vytvořil pan BLAHUTA Martin (trenér Palkovic). ANKETA ....
Je to sice velmi dobrá myšlenka daného trenéra, ale za celou dobu působnosti ve fotbale jsem se nesetkal s anketou o „NEJHORŠÍHO“ rozhodčího, včetně mezinárodního. Z toho vyplývá, že je to záměr nebo úmyslný hon na rozhodčí (možná nedopatřením). Tato akce mi osobně potvrzuje svoji myšlenku, že anketa nemá hlasování o nejhoršího hráče a trenéra – PROČ!?
Vážím si velmi jeho fotbalové obětavosti a důsledné práce, včetně osobnosti, ale s tímto jeho názorem nemohu plně souhlasit.
Mrzí mně, že této ankety se nezúčastnilo hodně dalších oddílů (doufám, že ne strachu). Je to jeden z motivačních způsobu pro rozhodčí, aby se umístili v popředí , ale v žádném případě veřejně nejmenovat nejhorší rozhodčí (jak je to u hráčů a trenérů).

 Předseda KR OFS pan Malinovský na losovacím aktivu soutěžního ročníku 2016/2017 Vás požádal o větší spolupráci s komisi rozhodčích ohledně výkonu rozhodčích. Bohužel až na jednu výjimku jste všichni maximálně spokojení s jejich výkony.
V jarní částí soutěžního ročníku, vždy na hřištích to bývá horší, protože se bojuje o postup a sestup (i nekalými způsoby nejenom ne jenom špatnými výkony rozhodčích). Samozřejmě v klubech při a po utkání převládá „klubizmus“, ale i s tím se můžete vypořádat (chce to mít chladnou hlavu).
V podstatě máme radost, že kladně hodnotíte výkony mladých perspektivních rozhodčích, kteří v budoucnosti postoupí do vyšších soutěží.  Proto  stálé trvá nábor nových rozhodčích  (od 15-let a výše) s kterými se detailně pracuje. Tímto vzniká tlak i na starší rozhodčí.
Pro zlepšení atmosféry na hřištích je další možnost vyškolit oddílové rozhodčí, kteří budou působit hlavně v mládežnických soutěžích jako oddílový pomezní rozhodčí (osobně zdarma budu na pomezní čáře pomáhat začínajícím, mladým, perspektivním rozhodčím). Bude na Vás záležet, jestli budete mít v oddílech zájem o tuto službu OFS a kolík vyšlete z oddílů zástupců.

Na jarní seminář rozhodčích KR OFS pozve jednoho z trenérů OFS  proto,  aby se zvýšila spolupráce rozhodčích a trenérů.
Věřím, že v dalších utkáních soutěžních ročníku budou vztahy a spolupráce trenér – rozhodčí na vysoké úrovní. Zainteresování lidé okolo fotbalu snad pochopí, že funkce rozhodčího fotbalu  na nejnižších úrovní  soutěží  je nevděčná. Už jenom v tom, že v létě IFAB (The International Football Association Board – Mezinárodní světová pravidlová komise) vydala 96 zásadních změn pravidel fotbalu a pro rozhodčí 3,5 hodinová prezentace (výklad) je ještě nedostačující (prezentaci výkladu změn pravidel fotbalu si mohou oddíly bezplatně dohodnout  na OFS Frýdek-Místek.
Další potěšující zprávou je, že kde byl proveden na oddílech výklad změn PF, tak funkcionáři i diváci už bezdůvodně nenadávají rozhodčím. To platí i opačným směrem, že pokud se rozhodčí dopustí chyby tak na něm nenechají suchou nitku. Je to jeden z výborných způsobu, aby rozhodčí se v takovém okamžiku zamyslel nad svým výkonem a stálé se zdokonaloval.
Mohu garantovat, že se u mladých rozhodčích v žádném případě se nejedná o úmysl, ale  o  momentální (ojedinělou) špatnou nebo nedostačující přípravu na utkání např. aplikace pravidel fotbalu, fyzická kondice, zvolená taktika řízení utkání, osobnost na hrací ploše, komunikace s hráči, psychická odolnost, pohyb a poziční postavení, píšťalka, spolupráce s asistenty rozhodčích, diplomacie.
Do budoucna přeji co nejvíce bezproblémových utkání.

V Karviné   10.12.2016                                                                                       Bohuslav LEGIERSKÝ
                                                                                                                         Školitel mladých rozhodčích

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode